Assita Kanko klonk tevreden na de stemming: "Dit was monumentaal werk over partijgrenzen heen. Ik ben blij dat deze Richtlijn breed aangenomen is. Er is nu eindelijk een Europese Richtlijn die geweld tegen vrouwen aanpakt." Ze waarschuwt echter om niet te trots te zijn en achteruit te leunen want dit is slechts het begin. 

Eén stap vooruit

“Als we het over vrouwenrechten hebben, hebben we het over echte vrouwen en meisjes die vreselijke ervaringen ondergaan en maar al te vaak met onrecht worden geconfronteerd. De daders voelen zich vrij om het geweld voort te zetten, binnenshuis, maar ook buiten op straat. We mogen hier nooit aan wennen. Of te trots zijn op wat we hebben bereikt. Want dit is één stap vooruit. En er is nog zoveel te doen.”

Wat beter kan en moet

“Het akkoord bevat goede elementen zoals het strafbaar stellen van vrouwelijke genitale verminking en hulp voor slachtoffers van deze misdadige praktijk. Maar ik ben ook teleurgesteld dat een meerderheid van EU-lidstaten er in is geslaagd om de strafbaarstelling op EU-niveau van verkrachting weer uit de Richtlijn te duwen. Er is dus de komende jaren nog veel werk te doen. Om vrouwen en meisjes blijvend beter te beschermen. Ze zijn het meer dan waard."